PROGRAM
Located on the third floor, in an elegant 1950s building, the apartment occupies an area of 170 m2 with two bedrooms, a study room, two bathrooms and a long corridor connecting the living room with the kitchen. This last element is the main planimetric issue to be solved, represents in fact the key to our intervention.
We shifted the dividing wall between the corridor and the study room to realize a full-height wardrobe in lacquered wood to equip the space of corridor, thus making its path functional. The ends of this long-equipped wall become an opportunity to give continuity and unity to the whole intervention. The front facing the living room is an open wardrobe with shelves realized in lacquered wood as well and, as if to conclude a homogeneous functional system, there is a vertical module in Oak veneered wood and ribbed glass door that serves as a bar showcase. The opposite side, on the other hand, facing the night area, becomes a boiserie that covers a pillar.
The main rooms of the house are redesigned with a view to greater rationalization and functionality, adapting them to the needs of the family that will live there.
With the addition of the surface area of a bathroom, the kitchen becomes a habitable room with all the necessary equipment: a full-height cabinet located in a niche, an island equipped with a hob and an independent dining table. The bathrooms are also reorganized: one blind with direct connection from the corridor and the other, private for the couple with a built-in bathtub, accessing directly from the master bedroom. The latter is enlarged and equipped with a double-sided walk-in closet, realised in lacquered wood.
Also in this project, as usual in most of our interior projects, the custom wardrobes, entirely designed by us, participate in the organization of the space in a different way, giving it a distinctive and personal character.
The choice of new materials and colours was mainly generated by the presence of a white Carrara marble flooring of the living room and by the frames realized in Douglas wood.
Along with colour, contrast is one of the key elements in the apartment: that originating from natural light, which generously filters inside, transforming the rooms according to the time of day or evening, and that originating from the materials that make up the spaces.

DATA
Location: Milano – Italy
Year: Concept Design / Schematic Design / Detailed Design / 2023 – Ongoing
Area: 170 sqm
Client: Private
With: Carlotta Del Prato, Sara Romeo, Vidhi Marda